Szarlotka "schowana"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mam w tym roku mnóstwo jabłek więc postanowiłam upiec szarlotkę, wyszła piękna i pyszna

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,50 dag maki
    1 margaryna
    1 szklanka cukru kryształu
    2-3 łyżki śmietany
    2 całe jajka
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka p. do pieczenia

    Dodatkowo:
    1 kg jabłek
    cukier do smaku
    3 łyżki bułki tartej
    cynamon (jak kto woli)
    cukier puder (do obsypania ciasta)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka "schowana" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka ,, schowana,, 1. Ciasto zarobić. Połowę ciasta wylepić dno blaszki ( rozmiar blaszki standardowy) do połowy blachy wylepić ciastem i obsypać 3 łyżkami tartej bułki. Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach smażyć na małym ogniu około 30 minut, doprawić cukrem i cynamonem. Zdjąć z ognia. Ostudzić. Ostudzone jabłka wyłożyć na ciasto z bułką tartą. Resztę ciasta rozwałkować i rozłożyć ciasto na jabłkach. Z kawałeczka ciasta porobić paseczki i ułożyć na szarlotce. Nóż maczać w mące i odlepiać ciasto od blaszki i łączyć ciasto dolne z górnym ciastem ( tak aby jabłka nie wychodziły tylko pozostały w środku). Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 150-160 stopni i piec około 40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto można lekko obsypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować