Szarlotka "schowana" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto zarobić. Połowę ciasta wylepić dno blaszki ( rozmiar blaszki standardowy) do połowy blachy wylepić ciastem i obsypać 3 łyżkami tartej bułki. Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach smażyć na małym ogniu około 30 minut, doprawić cukrem i cynamonem. Zdjąć z ognia. Ostudzić. Ostudzone jabłka wyłożyć na ciasto z bułką tartą. Resztę ciasta rozwałkować i rozłożyć ciasto na jabłkach. Z kawałeczka ciasta porobić paseczki i ułożyć na szarlotce. Nóż maczać w mące i odlepiać ciasto od blaszki i łączyć ciasto dolne z górnym ciastem ( tak aby jabłka nie wychodziły tylko pozostały w środku). Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 150-160 stopni i piec około 40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto można lekko obsypać cukrem pudrem.
Komentarze