Szarlotka pychotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Szybka w zrobieniu smaczna w jedzeniu :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO: 1.5 szkl. maki pszennej, 1szkl. mąki krupczatki, 1/3 szkl. cukru, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, opakowanie cukru waniliowego, 3-4 łyżki mleka, 2 kg słodkich jabłek, cynamon, 3 łyżki cukru, 2 łyżki bułki tartej, cukier puder do posypania.

Szarlotka pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do miski wsypujemy obie maki dodajemy wszystkie składniki masło, jaja, mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier. Zagniecione dzielimy na dwie części jedna z nich wykładamy na blachę okryta pergaminem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. W miedzy czasie starte jabłka podsmażamy w garnku z cukrem, cynamonem i na koniec mieszamy z bułka tartą. Gotowe jabłka wykładamy na podpieczony spód następnie pokrywamy drugą połową ciasta i również delikatnie nakłuwamy widelcem. Całość pieczemy jeszcze 30-35 minut w 180 stopniach. Zimną już szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Porady

Aby ciasto równomiernie wyłożyć na górną warstwę najpierw rozwałkowałam je na wycietym według formy pergaminie a puzniej przełożyłam na jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy