Szarlotka pod budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa:Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać.
2.Pianka budyniowa: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec nie przerywając miksowania wsypywać partiami cukier i cukier waniliowy. Ucierać do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Następnie wsypać budynie i krótko zmiksować. Na koniec zmniejszyć obroty miksera i wlewać stopniowo olej na przemian z serem.
3.Ciasto półkruche: Przesianą mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Jasną część wsadzić do zamrażalnika na ok. 70 minut, a ciemną włożyć na ten czas do lodówki. Następnie ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wyłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem , następnie wylać piankę budyniową i zetrzeć na nią drugą zamrożoną część ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze