Szarlotka pod budyniową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dla lubiących szarlotki, troszkę inna jej odmiana!:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek najlepiej Szara reneta
    Cynamon
    Cukier do smaku

    Pianka budyniowa:
    5 białek
    2 budynie waniliowe
    ¾ szkl cukru
    32g cukru waniliowego
    0,5 szkl oleju
    3 łyżki zmielonego sera z wiaderka lub gęstego jogurtu

    Ciasto półkruche:
    50 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    25 dag margaryny
    2 jajka
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka pod budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa:Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać.
  • 2. Pianka budyniowa: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec nie przerywając miksowania wsypywać partiami cukier i cukier waniliowy. Ucierać do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Następnie wsypać budynie i krótko zmiksować. Na koniec zmniejszyć obroty miksera i wlewać stopniowo olej na przemian z serem.
  • 3. Ciasto półkruche: Przesianą mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Jasną część wsadzić do zamrażalnika na ok. 70 minut, a ciemną włożyć na ten czas do lodówki. Następnie ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wyłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem , następnie wylać piankę budyniową i zetrzeć na nią drugą zamrożoną część ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować