szarlotka pod bezową czapą, która niczym śnieg przykryła nadzienie z jabłek i żurawiny. Szarlotka fajnie trzyma formę - nie rozpada się, nadzienie nie wypływa. Zarówno na ciepło, jak i na zimno smakuje cudnie.
Szarlotka pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Masło/margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Ciastem wylepić dno i boki formy (średnica 26cm), wstawić do lodówki na godzinę.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać brązowy cukier, żurawiny, cynamon, wymieszać. Na ciasto wyłożyć jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temp. 170st. Z białek ubić sztywną pianę, ciągle ubijając wsypać cukier, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na jabłka wyłożyć pianę z białek, piec kolejne 20-25 minut w temp. 160st.C.
Komentarze