• 3 godz.

szarlotka pod bezową czapą, która niczym śnieg przykryła nadzienie z jabłek i żurawiny. Szarlotka fajnie trzyma formę - nie rozpada się, nadzienie nie wypływa. Zarówno na ciepło, jak i na zimno smakuje cudnie.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g masła/margaryny
    2 szklanki mąki
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    2 żółtka
    opakowanie cukru waniliowego

    Nadzienie:
    2 kg jabłek (antonówki, renety)
    0,5 szklanki brązowego cukru
    0,5 szklanki żurawin
    łyżeczka cynamonu

    Beza:
    4 białka
    2/3 szklanki cukru
    1łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu winnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Beza

Szarlotka pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Ciastem wylepić dno i boki formy (średnica 26cm), wstawić do lodówki na godzinę.
    Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać brązowy cukier, żurawiny, cynamon, wymieszać. Na ciasto wyłożyć jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temp. 170st. Z białek ubić sztywną pianę, ciągle ubijając wsypać cukier, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na jabłka wyłożyć pianę z białek, piec kolejne 20-25 minut w temp. 160st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować