Szarlotka pełnoziarnista

5 (1 ocen)

Szybkie i proste w przygotowaniu, w sam raz na niezapowiedziane wizyty gości.

Składniki:

  • Składniki na blachę 20 x 25 cm:

    1 i 1/2 szklanki* mąki pełnoziarnistej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy (10g)
    100 g masła
    2 żółtka
    1 łyżeczka kwaśnej gęstej śmietany 18%
    6-8 małych jabłek
    cynamon


    *szklanka o pojemności 250 ml

Szarlotka pełnoziarnista - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukry, zrobić "dołek", wbić jajko i 1 żółtko. Dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło. Zagnieść ciasto. Połową ciasta wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta owinąć folią spożywczą, włożyć do zamrażarki. W tym czasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku, wyłożyć na spód ciasta. Posypać cynamonem. Ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce na jabłka.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy