Szarlotka pełnoziarnista

4.99 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto jest bardzo smaczne i zdrowe.

Składniki:

  • 25 dag mąki żytniej pełnoziarnistej
    10 dag margaryny
    jajko
    małe żółtko
    4,5 łyżki cukru
    łyżeczka pr. do piecz.
    1,5 łyżeczki cukru waniliowego
    łyżeczka śmietany 12-proc.
    75 dag jabłek
    łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.99 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka pełnoziarnista - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiewamy. Siekamy z margaryną, 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko, żółtko i śmietanę. Wyrabiamy.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy.
  • 3. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i przekładamy do wyłożonej pergaminem blachy
    (ok. 20x20 cm). Kładziemy jabłka. Posypujemy cynamonem i resztą cukru. Przykrywamy rozwałkowaną resztą ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka pełnoziarnista

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować