Szarlotka pachnąca cynamonem Bożenki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna słodka propozycja ciasta z jabłkami podwójnie pachnąca cynamonem. Doskonała propozycja na letnie i jesienne przyjęcia.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    580 g mąki pszennej, typ 550
    200 g cukru
    5 dużych jajek wiejskich- same żółtka
    330 g masła lub margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki cukru waniliowego

    Masa jabłeczna:
    1,2 kg twardych jabłek
    200 g cukru
    3 czubate łyżeczki cynamonu

    Ponadto:
    3 czubate łyżki kokosu
    3 łyżeczki cynamonu- do posypania ciasta
    cukier puder do oprószenia po wierzchu ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka pachnąca cynamonem bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kruche ciasto 1. Wykonanie ciasta kruchego:
    Składniki powinny mieć temp. pokojową, sypkie przesiewamy.
  • wyrobione kruche ciasto 2. W misce zagniatamy szybko kruche ciasto. Nie ma potrzeby wyrabiać go na stolnicy, ani wałkować.
  • ciasto kruche w blaszce 3. Z ciasta wykładamy na blaszkę 3/4 z całości, wyłożoną pergaminem, o wymiarach 33x23 cm.
    Nakłuwamy ciasto widelcem.
  • ciasto kruche posypane kokosem i cynamonem 4. Posypujemy kokosem, cynamonem.
  • obrane jabłka 5. Wykonanie masy jabłecznej:
    Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne.
  • masa jabłeczna 6. Ścieramy jabłka na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondla. Wsypujemy cukier.
  • przesmażanie jabłek 7. Przesmażamy na gładką masę, mieszamy, aby nie przypalić. Na końcu wsypujemy cynamon. Mieszamy.
  • masa jabłeczna na kruchym cieście 8. Masę jabłeczną studzimy i wykładamy na kruche ciasto.
  • szarlotka przed pieczeniem 9. Na wierzch skubiemy pozostałe kruche ciasto. Lekko wgniatamy w jabłka.
  • upieczona szarlotka 10. Ciasto pieczemy w 175 stop. C przez ok. 30 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
  • szarlotka oprószona cukrem pudrem 11. Wyjmujemy ciasto z pieca. Lekko studzimy, wyjmujemy z blachy, zdejmujemy pergamin, przekładamy na deseczkę.
    Wierzch oprószamy cukrem pudrem.
  • pokrojona szarlotka 12. Szarlotkę kroimy na kwadraty. Układamy na paterze szklanej lub ozdobnych, deserowych talerzykach.
  • szarlotka pachnąca cynamonem 13. Smacznego :)

Porady

Cukru do jabłek dodajemy w zależności od ich kwasowości. Do jabłek możemy po usmażeniu wlać rum, posiekane orzechy włoskie lub namoczone rodzynki. Jeśli podczas pieczenia, zbyt mocno przypieka się wierzch ciasta- przykrywamy go papierem. Pozostałe białka możemy wykorzystać, np do upieczenia bezy lub usmażenia jajecznicy z pomidorami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować