Szarlotka niedzielna

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Jabłka w naszym domu goszczą pod każdą możliwą postacią – czyli kolejna odsłona szarlotki. Tym razem z książki siostry Anastazji.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    3 żółtka
    25 dag margaryny
    ¾ szklanki cukru pudru
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    10 jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Szarlotka niedzielna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę z mąką posiekać nożem. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na około ½ godziny. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połowę ciasta wyłożyć cienko do foremki i poukładać jabłka. Przykryć drugą częścią ciasta i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze około 180 stopni przez 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować