Szarlotka – najlepsza

0 (0 ocen)

Szarlotka – najlepsza, szybko

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    220 g masła
    4 żółtka
    100 g cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Farsz:
    ok 2 kg jabłek (kwaśne)
    cukier 1-3 łyżki (do smaku)
    płaska łyżeczka cynamonu
    łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka – najlepsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Składniki ciasta łączymy ze sobą u ugniatamy rękami ciasto. Gotową kulę ciasta przekładamy do foli spożywczej i chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę. Można włożyć na pół godziny do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Małą blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować margaryną. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, doprawić cukrem i cynamonem. Po kilkunastu minutach dobrze odcisnąć z nadmiaru wody.
    Ciasto podzielić na dwie części (pierwsza może być nieco większa). Zetrzeć na tarce na grubych oczkach i wyłożyć na blaszkę. Układać palcami wraz z boczkami. Po nakłuwać ciasto widelcem kilku miejscach. Piec 15 min 190 stopni. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z piekarnika, nałożyć farsz z jabłek (odciśnięty). Na jabłka zetrzeć resztę ciasta. Piec około 45 minut temperatura 175-180 stopni.
    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować