Ciasto:
500 g mąki
220 g masła
4 żółtka
100 g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
ok 2 kg jabłek (kwaśne)
cukier 1-3 łyżki (do smaku)
płaska łyżeczka cynamonu
łyżka soku z cytryny
Szarlotka – najlepsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta łączymy ze sobą u ugniatamy rękami ciasto. Gotową kulę ciasta przekładamy do foli spożywczej i chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę. Można włożyć na pół godziny do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Małą blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować margaryną. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, doprawić cukrem i cynamonem. Po kilkunastu minutach dobrze odcisnąć z nadmiaru wody.
Ciasto podzielić na dwie części (pierwsza może być nieco większa). Zetrzeć na tarce na grubych oczkach i wyłożyć na blaszkę. Układać palcami wraz z boczkami. Po nakłuwać ciasto widelcem kilku miejscach. Piec 15 min 190 stopni. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z piekarnika, nałożyć farsz z jabłek (odciśnięty). Na jabłka zetrzeć resztę ciasta. Piec około 45 minut temperatura 175-180 stopni.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze