Szarlotka na żytniej

4.47 (204 ocen)

  • 50 min

Zdrowsza wersja klasycznej szarlotki. Maka pszenna zastapiona mąką zytnią

  • 50 min

Składniki:

  • 400g maki zytniej, kostka masła (margaryny), 2 jajka, szczypta soli. 5 dużych jabłek, łyżka cukru, łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.47 (204 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka na żytniej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Makę zagniatam z masłem, dodając 2 zółtka i szczyptę soli. Okrągłą blachę natłuszczam, posypuję mąką i wylepiam dno ciastem- 3/4 tego które mamy. Wstawiam na 7-10 min do rozgrzanego piekarnika do 200. W tym czasie obieram jabłka i tarkuję na duzych oczkach. Mieszam z łyżka cukru. Jabłka wylewam na podpieczony spód. Na wierzch kruszę resztę ciasta. Wstawiam na 30min do piekarnika. Z białek ubijam pianę z łyżeczką cukru pudru i wylewam na ciasto.Piekę jeszcze 10min. Dla dekoracji można posypać cukrem pudrem

Porady

Mozna jabłka rozgotować i zrobić mus.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować