Szarlotka na lanym cieście

4.5 (144 ocen)

Lane ciasto, jabłka ? A jednak . :)

Składniki:

  • 25 dkg margaryny
    1 szklanka mąki wrocławskiej
    ½ szklanki mąki krupczatki
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    ½ szklanki mleka
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki bułki tartej
    10 dag rodzynek
    mielony cynamon i utłuczone goździki do smaku
    masło i bułka tarta do formy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szarlotka na lanym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: Wszystkie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. margarynę z mlekiem i cukrem podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników. Ostudzić. Dodać jajka i ubijać mikserem na jednolitą i puszystą masę. Dodawać po trochu mąkę, cały czas ucierając. ¾ ciasta przelać do posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Piec 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.
  • 2. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać, pokroić i stale mieszając, rozgotować na małym ogniu. Gdy masa będzie gładka, dodać cukier, bułkę tartą, rodzynki i cynamon. Na lekko zrumienione ciasto nałożyć masę jabłkową, a na nią wylać pozostałą ¼ część ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 10-15 min. Po wystygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować