25 dkg margaryny
1 szklanka mąki wrocławskiej
½ szklanki mąki krupczatki
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
½ szklanki mleka
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
½ szklanki cukru
2 łyżki bułki tartej
10 dag rodzynek
mielony cynamon i utłuczone goździki do smaku
masło i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania
Szarlotka na lanym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: Wszystkie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. margarynę z mlekiem i cukrem podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników. Ostudzić. Dodać jajka i ubijać mikserem na jednolitą i puszystą masę. Dodawać po trochu mąkę, cały czas ucierając. ¾ ciasta przelać do posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Piec 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.
2. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać, pokroić i stale mieszając, rozgotować na małym ogniu. Gdy masa będzie gładka, dodać cukier, bułkę tartą, rodzynki i cynamon. Na lekko zrumienione ciasto nałożyć masę jabłkową, a na nią wylać pozostałą ¼ część ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 10-15 min. Po wystygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.
Komentarze