Dziś przedstawiam przepis na szarlotkę na kruchym cieście z pianką budyniową.
2 godz.
Składniki:
Na ciasto:
3 szklanki mąki
4 żółtka
200-250 g margaryny
szczypta soli
2-3 łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gęstej śmietany
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
1 łyżeczka cynamonu
½ szklanki cukru (lub mniej jeśli jabłka są bardzo słodkie)
łyżka soku z cytryny
cukier wanilinowy
Szarlotka na kruchym cieście z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia lub przesiewamy przez sitko na stolnicę. Następnie dodajemy margarynę. Wszystko razem siekamy przy użyciu noża. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w filię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
2.Ciasto wyjmujemy z lodówki. 1/2 ciasta wykładamy do blaszki (25x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy równo małym wałeczkiem i nakłuwamy widelcem. Spód podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
3.Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z jabłek odciskamy sok który możemy wypić zanim szarlotka się upiecze :) Następnie dodajemy kisiel w proszku, cynamon i cukier. Wszystko razem mieszamy.
4.Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy po łyżce cukru pudru ciągle ubijając, na końcu wsypujemy budyń waniliowy. Całość dodać do jabłek i delikatnie wymieszać lub położyć ubite białko na jabłka.
5.Na podpieczony spód równo kładziemy jabłka i kolejno pianę z białek. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Szarlotkę pieczemy na złoty kolor, w 180 st. C przez około 50-60 minut.
Komentarze