Margaryne zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mąki.
Dokładnie zmieszać składniki. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie cześci i schłodzić ok 30min...
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
Cukier w zależności od tego jak jabłka są kwaśne.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce.
Przekładamy na sitko i dodajemy cukier, czekamy aż jabłka puszcza sok.
Ciasto wyłożyć równo na formę do pieczenia i podpiec spód ciasta, tak żeby był zarumieniony, następnie wykładamy jabłka równomiernie rozkładamy i na wierzch nakładamy drugą częśc ciasta. Wzór robimy wg uznania.
Ciasto pieczemy w temp. 180 st. Przez ok 30-40 min.
Komentarze