szarlotka na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 1 min

Sezon na jabłka rozpoczęty, pomysłów nie brakuje ale tradycyjnie szarlotka na kruchym cieście musi zagościć.Zapraszam po przepis!

  • 1 min

Składniki:

  • Masło
    Mąka
    Jajka
    Śmietana
    Cukier
    Jabłka
    Cukier puder
    Cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    4 szklanki mąki
    3 żółtka
    20 dag masła
    0,5 szkl. Cukru
    3 łyżki śmietany
    1cukier waniliowy

    Margaryne zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mąki.
    Dokładnie zmieszać składniki. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie cześci i schłodzić ok 30min...

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    Cukier w zależności od tego jak jabłka są kwaśne.
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce.
    Przekładamy na sitko i dodajemy cukier, czekamy aż jabłka puszcza sok.
    Ciasto wyłożyć równo na formę do pieczenia i podpiec spód ciasta, tak żeby był zarumieniony, następnie wykładamy jabłka równomiernie rozkładamy i na wierzch nakładamy drugą częśc ciasta. Wzór robimy wg uznania.
    Ciasto pieczemy w temp. 180 st. Przez ok 30-40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować