Szarlotka na kruchym cieście

4.49 (202 ocen)

Klasyczna, krucha i maślana, z tartymi jabłkami i mocną nutą cynamonu. Taka, jaką lubię najbardziej:) Polecam!

Składniki:

  • Składniki na blachę 25 cm x 30 cm:

    3 szklanki* mąki pszennej
    1 kostka zimnego masła (250g)
    1 szklanka cukru
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kg jabłek
    2-3 łyżki wody
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    2-3 łyżki bułki tartej

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane zimne masło, cukier, proszek do pieczenia i wbić żółtka. Ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części, jedną większą drugą mniejszą, owinąć każdą w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  • 2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach, przełożyć do garnuszka. Dodać do nich cukier i cynamon, podlać 2-3 łyżkami wody. Gotować na małym ogniu, aż będą się rozpadać. Tak przygotowaną masę jabłkową wystudzić a następnie wymieszać z bułką tartą.
  • 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić dno większą częścią wcześniej przygotowanego ciasta. Na cieście rozsmarować masę jabłkową a na nią zetrzeć na tarce na dużych oczkach pozostałą część ciasta.
    Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 190-200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować