Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane zimne masło, cukier, proszek do pieczenia i wbić żółtka. Ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części, jedną większą drugą mniejszą, owinąć każdą w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
2.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach, przełożyć do garnuszka. Dodać do nich cukier i cynamon, podlać 2-3 łyżkami wody. Gotować na małym ogniu, aż będą się rozpadać. Tak przygotowaną masę jabłkową wystudzić a następnie wymieszać z bułką tartą.
3.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić dno większą częścią wcześniej przygotowanego ciasta. Na cieście rozsmarować masę jabłkową a na nią zetrzeć na tarce na dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 190-200 stopniach.
Komentarze