szarlotka na kruchym cieście...

4.78 (191 ocen)

Szarlotka to smaczne ciasto

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    3 szklanki mąki
    4 żółtka
    1 margaryna
    szczypta soli
    ½ szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:

    1,5 - 2 kg jabłek
    1 kisiel cytrynowy
    ½ szklanki cukru
    4 białka
    szczypta soli
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.78 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka na kruchym cieście... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać kisiel w proszku do odciśniętych jabłek i wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli oraz cukrem, na koniec do ubitych białek dodaję cynamon, całość dodać do jabłek i delikatnie wymieszać.
  • 2. Z podanych składników na ciasto, należy wszystko zagnieść w jednolitą całość, podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • 3. Dużą blaszkę (24x36cm), wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dno blaszki zetrzeć na tarce, połowę ciasta, delikatnie ugnieść ręką do dna. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
  • 4. Piec na złoty kolor w 180st.C przez 50-60 minut

Porady

jabłek można dac więcej bo moje jakoś "znikneły" w cieście

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować