Szarlotka na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Po prostu pycha!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • 400 g mąki
    4 żółtka
    100 g cukru pudru
    250 g masła
    sól
    1 kg szarej renety
    150 g cukru
    cytryna
    łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę sparzamy ,skórkę ścieramy. Mąkę łączymy z cukrem pudrem ,szczyptą soli i połową skórki cytrynowej. Dodajemy zimne masło ,siekamy ,dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3). Każdą część owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 10 min. Dodajemy pozostałą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy.
    Dużą porcję ciasta wyciągamy z lodówki ,rozwałkowujemy i przekładamy do małej blaszki robiąc 2 cm rant z ciasta ,małą przekładamy do zamrażalnika. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10 min w temperaturze 220°C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka ,a na wierzch ścieramy ciasto wyjęte z zamrażarki. Całość pieczemy 35 min w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować