Szarlotka na kruchym cieście :-)

0 (0 ocen)

  • 35 min

Jest pyszna na zimno i na ciepło z dodatkiem lodów:-)

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki maki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szklanka cukru pudru
    1 1/2 kostki masła
    6 dużych żółtek
    2 łyżki gestej kwaśnej śmietany

    Nadzienie:
    8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na polplasterki
    1/4 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    3 łyżki soku z cytryny
    Pianka
    6 białek
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń

    3 łyżki tartej bułki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szarlotka na kruchym cieście :-) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto:
    Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny).

    Nadzienie:
    Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.
    Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (33cm x 23cm licząc od spodu, 36x26 cm od góry) posmarować masłem [wyłożyłam papierem do pieczenia] i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.

    Pianka:
    Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.

    Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta.
    Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować