Szarlotka na długiej bułce

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis mam od babci. Najprostsza szarlotka na świecie.

  • 45 min

Składniki:

  • 2/3 długiej bułki (weki) najlepiej od razu krojonej
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    2 jaja
    3 jabłka

Szarlotka na długiej bułce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1aghid4 1. Jabłka obierać i pokroić w cieniutkie plasterki.
  • 2. Żółtka zmiksować z 1/3 szklanki cukru i szklanką mleka.
  • image-0f8an3j 3. Namoczyć kromki w powstałej masie. Wyłożyć blaszkę kromkami (połową).
  • 4. Na nich ułożyć jabłka i posypać 2 łyżkami cukru.
  • 5. Na jabłkach ułożyć drugą warstwę namoczonych kromek.
  • image-18j897l 6. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem dać na wierzch.
  • image-18mqnv4 7. Piec około 30 minut w 170-180 stopniach.

Porady

Do jabłek można dodać rodzynki oraz cynamon.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy