Szarlotka miodowo - waniliowa z kremem grysikowym pod bezą

4.99 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min

Uważam, że ta szarlotka jest moim najbardziej udanym eksperymentem z dziedziny szarlotek. Miękkie, miodowe blaty ciasta w połączeniu z waniliowym budyniem z jabłek i delikatnym kremem grysikowym tworzą wyjątkowo smaczne ciasto. Dowód na to, że z prostych składników wychodzą najsmaczniejsze ciasta:)

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    500g mąki
    ¾ szklanki miodu płynnego
    4 żółtka
    125g margaryny
    2 – 3 łyżki śmietany lub jogurtu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Beza:
    4 białka
    100g cukru pudru

    Masa jabłkowa:
    1,2 kg jabłek
    2 budynie waniliowe bez cukru
    4 łyżki cukru
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej – gdyby jabłka były bardzo soczyste
    0,5 szklanki wody

    Masa grysikowo - miodowa:
    2 szklanki mleka
    ½ szklanki kaszy manny
    3 łyżki cukru
    2 łyżki naturalnego miodu
    50g masła
    Cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.99 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Miodownik Desery

Szarlotka miodowo - waniliowa z kremem grysikowym pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia. Na jedno delikatnie podpieczone ciasto wyłożyć bezę i piec ok. 10 -15 minut.
  • 2. Beza: Białka ubić, gdy będą sztywne, dodawać partiami cukier puder. Miksować do powstania lśniącej, jednolitej piany.
  • 3. Masa jabłkowa: Budynie wraz z mąką wymieszać w wodzie. Obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka uprażyć z cukrem. Pod koniec prażenia dodać rozpuszczone budynie z mąką. Zagotować. Lekko przestudzić.
  • 4. Masa grysikowo - miodowa: Mleko zagotować z cukrami. Gdy zawrze, cienkim strumieniem wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Przykryć grysik folią spożywczą, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem na puszystą, kremową masę, pod koniec dodać miód.
  • 5. Przełożenie:
    Pierwszy blat ciasta miodowego pokryć większą częścią jeszcze ciepłych jabłek. Przykryć je drugim plackiem, na nim rozsmarować pozostałe jabłka. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Na jabłka wyłożyć krem grysikowy, przykryć go plackiem z bezą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.81 (223 ocen)

Piernik

To może cię zainteresować