Szarlotka Matynki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne ciastko dla dzieciaków.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 szkl. maki, 0,5 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 margaryna, 5 jajek (same żółtka), cukier waniliowy, 1 łyżka śmietany.
    masa jabłkowa:
    1 lub 1,5 kg. jabłek, 1/3 szkl. cukru, cukier waniliowy, kisiel cytrynowy,
    masa białkowa:
    5 białek, 0,5 szkl.cukru, budyń śmietankowy

Szarlotka matynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szarlotka -pychotka 1. ciasto szybko ugnieść,wszystkie składniki można połączyć jednocześnie,następnie uformować kulkę i włożyć na godzinę do lodówki.
    jabłka zetrzeć na grubych oczkach, dodać cukier, cukier waniliowy i smażyć ok 15 minut, na sam koniec dodać kisiel. Białka ubić na sztywno dodając do nich cukier oraz budyń.
    3/4 ciasta wyłożyć na formę,nawet brzegi, nałożyć masę jabłkową a następnie nalać masę białkową i przykryć pozostałym ciastem, wstawić do rozgrzanego do 180 C piekarnika, piec 50min.

Porady

jeżeli masa jabłkowa będzie zbyt rzadka można dodać 2 łyżki bułki tartej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy