Szarlotka kukurydziano - orzechowa

0 (0 ocen)

Lubię proste ciasta jak szarlotki. Dlatego testuję różne przepisy na nie. Ta jest na mące kukurydzianej i jest mało słodka.

Składniki:

  • Ciasto:

    1/2 szklanki mąki kukurydzianej

    4 jajka

    szczypta soli

    4 łyżki cukru

    1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    dodatkowo:

    2 jabłka

    łyżeczka soku z cytryny

    cynamon

Szarlotka kukurydziano - orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać po jednym żółtku i cukier i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta i zwiększy swą objętość. Połączyć mąkę kukurydzianą, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Połowę wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
    Obrane jabłka pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Obsypać resztą mąki z orzechami. Dodać do ciasta, ostrożnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (ok. 22 cm śr.) wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, piec ok. 30 min. Po ostudzeniu oprószyć cynamonem.

Porady

smakujmy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy