Szarlotka kukurydziana

0 (0 ocen)

Ciekawa odmiana od tradycyjnej szarlotki, z płatków kukurydzianych z dodatkiem mąki kukurydzianej. Bezglutenowa, jeśli kupimy niezanieczyszczone płatki.

Składniki:


  • 120 g masła
    50 g cukru
    150 g płatków kukurydzianych
    50 g mąki kukurydzianej
    3 jabłka
    400 g musu jabłkowego
    1 łyżeczka cynamonu

Szarlotka kukurydziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z musem i cynamonem.

    Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem. Dodać płatki kukurydziane i dokładnie całość wymieszać.

    1/3 mieszanki odłożyć. Do 2/3 dosypać mąkę kukurydzianą. Wymieszać dokładnie.

    Formę 20x20cm wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć płatki z mąką, ugnieść, wyrównać.

    Na spodzie rozprowadzić masę jabłkową, wyrównać.

    Na wierzch wysypać odłożone płatki (1/3). Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.

Komentarze

Podobne przepisy