330 g (op.) śmietany kremówki 30 lub 36% tł.
1 op. śmietan fiksu lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wody
1/3 szklanki cukru
3 łyżki słodkiego kakao lub cappucino
Szarlotka królewska z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąki mieszamy z cukrem, proszkiem i solą. Dodajemy posiekane masło i rozdrabniamy je w mące palcami. Wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Chowamy je do lodówki.
2.Jabłka : Owoce obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki. Zalewamy 1 szklanką wody z sokiem z cytryny ( kwaskiem ). Dodajemy laskę cynamonu i prażymy ok. 20 minut aż zmiękną. Dodajemy kardamon i cukier – do smaku. Gotujemy jeszcze 10 minut. Studzimy.
3.
Ciasto dzielimy na dwie części – 1/3 chowamy do zamrażarki, 2/3 wałkujemy i wykładamy nim dno formy.
Na cieście układamy jabłka i posypujemy je cynamonem.
Na wierzch ścieramy resztę ciasta.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach, góra, dół.
Gotową wyciągamy z pieca i studzimy.
4.Podsypujemy kakao.
Przed podaniem chłodzimy, najlepiej całą noc.
5.Zimną Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy fiks. Układamy na cieście.
Komentarze