Szarlotka królewska z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Cały czas ucierając dodawać cukier a gdy piana będzie szklista, żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Tę samą blaszkę wyłożyć folią i włożyć do niej biszkopt.
Masa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać ok 1/3 szkl wody i dusić ok 10 minut. do gorących jabłek wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin do lodówki.
Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno. pod koniec ubijania dodać cukier i śmietan-fixy. Wyłożyć na zastygnięte jabłka. Posypać startą na tarce czekoladą.
Komentarze