Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę,a następnie posiekać z margaryną.Dodać żółtka,cukier i cukier waniliowy.Zagnieść ciasto.
2.Podzielić ciasto na trzy części.Do jednej z nich dodać kakao i wyrobć.Wszystkie części zawinąć w folię(każdą oddzielnie)i włożyć do zamrażarki na 20minut.
3.Jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przenieść do przygotowanej wcześniej formy.
4.Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć na cieście i posypac cynamonem.
5.Na warstwe jabłecznązetrzeć na tarce ciemne ciasto.
6.białka ubić na sztywną pianę,w połowie ubijania dodać po troch cukier oraz na końcu ubujania kisiel.Nałożyć na ciasto.
7.Ciasto jasne zetrzeć na pianę z białek.
8.Piec ok.60minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Komentarze