Szarlotka Królewska

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna, klasyczna szarlotka w nieco zdrowszym wydaniu. Jako że jest to ciasto królewskie, musi być po królewsku udekorowane. Zapraszam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:

    · 1 szklanka mąki pszennej

    · 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

    · szczypta soli

    · 250 g zimnego masła

    · 7 łyżek zimnej wody

    · 1 jajko

    · 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%

    · szczypta proszku do pieczenia

    · 3/4 szklanki cukru pudru

    · skórka otarta z połowy pomarańczy

    Na jabłkowy farsz:

    · 6-7 jabłek

    · garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

    · garść kandyzowanej skórki pomarańczowej

    · cynamon

    · 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty

    · łyżka bułki tartej

    Dekoracja:

    · odrobina nutelli

    · cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarabiamy ciasto- łączymy mąki, proszek do pieczenia, sól, skórkę pomarańczową, cukier. Dodajemy masło i siekamy na kruszonkę. Robimy dołeczek, dodajemy jajko, wodę i śmietanę. Szybko zagniatamy dłońmi na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na - 2 godziny.

    Farsz- jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Delikatnie odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy orzechy, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy, bułkę tartą oraz do smaku cynamon. Dokładnie mieszamy.

    Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części (w zasadzie możemy odłożyć sobie jeszcze trzecią część ciasta, z którego możemy wyciąć bardzo małe ciasteczka do dekoracji np. kwiatki. Pieczemy je ok 15 minut, termoobieg 180 stopni). Tą nieco większą wałkujemy i -wylepiamy nią dno i boki tortownicy o średnicy 26-27 cm. Wykładamy jabłka. Przykrywamy je pozostałym, cienko rozwałkowanym ciastem. Starajmy się dobrze zlepić brzegi. Robimy na środku 2-3 małe dziurki, aby podczas pieczenia powstająca para wodna miała którędy uciekać. Pieczemy 50 minut,180 stopni, termoobieg. Podajemy ozdobioną cukrem pudrem i upieczonymi kwiatkami przyklejonymi do ciasta za pomocą nutelli. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować