Szarlotka królewska

4.5 (189 ocen)

Jedno z tych ciast, obok których nie da się przejść obojętnie. Przepis ciasto znalazłam w starym przepiśniku mojej Mamy i trochę zmodyfikowałam, zastępując cynamon mieszanką pachnących przypraw. Sprawdzi się na każdą okazję - święta, urodziny, Walentynki i jako co nieco do niedzielnej kawy.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 45 dag mąki pszennej,
    - 15 dag cukru pudru,
    - szczypta soli,
    - 2 żółtka,
    - 30 dag masła.
    Jabłka:
    - 1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety),
    - 15 dag cukru,
    - 1-2 łyżeczki cukru waniliowego,
    - 1/2 szklanki rodzynek,
    - łyżka cynamonu,
    - 4 goździki,
    - po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i imbiru,
    - łyżka bułki tartej.
    Ponadto:
    - cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Dodajemy masło oraz żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie, równe części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  • 2. Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkujemy na placek odpowiadający wymiarom formy i wykładamy nim blachę. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i podpiekamy przez 10-12 minut.
  • 3. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, miąższ kroimy w kosteczkę, wkładamy do garnka. Jabłka zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym, prażymy przez ok. 10 minut.
    W tym czasie rozgniatamy goździki na pył i mieszamy z cynamonem, imbirem i kardamonem, a rodzynki płuczemy i dokładanie osączamy.
    Pod koniec prażenia dodajemy do jabłek przygotowaną mieszankę przypraw i rodzynki, dokładanie mieszamy.
  • 4. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy na nim równomiernie uprażone jabłka.
    Na jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.
    Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez 40-45 minut.
    Jeszcze ciepłą szarlotkę posypujemy przez sitko cukrem pudrem.

Porady

Ta szarlotka doskonale smakuje także z gałką lodów waniliowych i/lub bitą śmietaną, zwłaszcza kiedy jest jeszcze lekko ciepła, ale nie prosto z pieca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować