Szarlotka królewska

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

Moja rodzina uwielbia ciasta z owocami a zwłaszcza szarlotki. To ciasto to wyśmienita uczta dla smakoszy ciast z jabłkami.

  • 30 min

Składniki:

  • Rozmiar blachy 24x36 cm
    Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 żółtka
    ½ kostki margaryny
    ½ kostki smalcu
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki bułki tartej
    Beza
    1 łyżka cukru pudru
    1 budyń malinowy
    3 białka
    1 łyżka wiórek kokosowych
    szczypta soli

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek winnych
    ½ szklanki cukru
    ½ szklanki wody
    1 galaretka cytrynowa
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść szybko z podanych składników ciasto, podzielić na 1/3 i 2/3 i schłodzić w lodówce około ½ godziny. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną blachę, posypać wierzch ciasta bułką tartą.
    Obrane jabłka pokroić w grubą kostkę, przełożyć do garnka, wlać wodę, wsypać cukier i podsmażyć. Pod koniec dodać galaretkę i masło- smażyć około 5 minut, cały czas mieszać do rozpuszczenia się galaretki, przestudzić i wyłożyć na ciasto.
    Białka schłodzone z solą ubić na sztywno, dodać budyń waniliowy, cukier i wiórki kokosowe – dokładnie wymieszać. Rozłożyć na jabłka. Pozostałe ciasto rozkruszyć na bezę.
    Piec w piekarniku około 50 minut w temp. około 180 stopni.
    Po upieczeniu i przestudzeniu posypać grubo cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można udekorować również wiórkami czekoladowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować