Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść szybko z podanych składników ciasto, podzielić na 1/3 i 2/3 i schłodzić w lodówce około ½ godziny. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną blachę, posypać wierzch ciasta bułką tartą.
Obrane jabłka pokroić w grubą kostkę, przełożyć do garnka, wlać wodę, wsypać cukier i podsmażyć. Pod koniec dodać galaretkę i masło- smażyć około 5 minut, cały czas mieszać do rozpuszczenia się galaretki, przestudzić i wyłożyć na ciasto.
Białka schłodzone z solą ubić na sztywno, dodać budyń waniliowy, cukier i wiórki kokosowe – dokładnie wymieszać. Rozłożyć na jabłka. Pozostałe ciasto rozkruszyć na bezę.
Piec w piekarniku około 50 minut w temp. około 180 stopni.
Po upieczeniu i przestudzeniu posypać grubo cukrem pudrem.
Porady
Ciasto można udekorować również wiórkami czekoladowymi.
Komentarze