Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealna do kawy

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO:
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 kostki margaryny
    4 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    MASA JABŁKOWA:
    1,5 Kg jabłek
    1 szklanka cukru
    3 łyżeczki cynamonu
    2 czerwone kiśle
    KRUSZONKA:
    150 gr.margaryny
    200 gr.mąki
    160 gr cukru

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mąkę,cukier,proszek do pieczenia,żółtka,margarynę,zagnieść na ciasto i uformować na blasze.
    2.Jabłka obrać pokroić w cienkie plasterki i zesmażyć ,dodać cukier i cynamon i dobrze wymieszać. Odstawić z ognia,dodać kiśle ,zamieszać i pozostawić do wystygnięcia a następnie rozprowadzić po cieście .
    3.Margarynę rozdrobnić dodać mąkę,cukier,i cukier waniliowy i wymieszać.Gotową kruszonkę posypać na wcześniej przygotowane jabłka.
    Ciasto piec 60 minut z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy