Szarlotka (jabłecznik) z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, tłuszczu, żółtek, cukrów sprawnie zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części ( 2/3 i 1/3). Obydwie zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie masę jabłkową. Owoce obieramy, kroimy na ósemki, zasypujemy proszkiem kisielowym, cynamonem (opcjonalnie), mieszamy delikatnie by nie połamać jabłek.
2.Z białek i cukru ubijamy bezę, wykładamy ją na jabłka i mieszamy delikatnie, aby beza pokryła wszystkie kawałki jabłek.
3.Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem, formę o wymiarach 26x38 cm wykładamy większą część ciasta z lodówki (boki nie muszą być wylepione). Następnie wykładamy masę jabłkową i wyrównujemy wierzch.
Z mniejszej części ciasta formujemy "łatki" i układamy je na jabłkach.
4.Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Gorące ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze