Szarlotka ekstra jabłkowa

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szarlotka jest jednym z przepisów z dorobku pewnej zakonnicy. Ja dokonałam kilku modyfikacji oraz wzbogaciłam ją o większą ilość jabłek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kg antonówek
    cukier
    łyżeczka cynamonu
    cukier waniliowy
    6 łyżek tartej bułki

    CIASTO:

    2,5 szklanki mąki
    150 g masła
    150 g cukru pudru
    mały proszek do pieczenia
    2 łyżki śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka ekstra jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść jednolitą masę.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać łyżeczkę cynamonu i cukier do smaku.
  • 3. Ciasto podzielić na dwie części, jedna ma być ciut większa. Tą większą oblepić dno i brzegi nasmarowanej wcześniej tortownicy.
  • 4. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć jabłka, przykryć to drugą częścią ciasta.
  • 5. Piec 70 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować