Szarlotka cynamonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, wyrzucić gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki, skropić cytryną,
wrzucić na sitko i oprószyć mąką, wtedy nadmiar mąki opadnie z jabłek przez sitko.
Formę 22/31 cm posmarować masłem i oprószyć tartą bułką
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
Jajka zmiksować, nadal miksując dodawać stopniowo cukier. Po ok. 7-8 minutach miksowania zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Po zużyciu połowy mąki dodaję na przemian resztę mąki olej oraz wodę
Przelać do formy, na wierzch wyłożyć jabłka lekko je wciskając i wstawić do gorącego piekarnika na ok 1 godz i 5 minut, do suchego patyczka.
Po wyjęciu wierzch oprószyć cynamonem
Porady
Ja tym razem ułożyłam jabłka na wierzchu, dlatego je oprószałam mąką, można też nie oprószać mąką i wtedy wymieszać jabłka z ciastem , obie wersje są smaczne:))
Komentarze