Szarlotka cynamonowa

5 (161 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczna i zawsze się udaje

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3 łyżeczki cynamonu
    1 szklanka oleju
    4 duże jabłka, u mnie Champion's
    Sok z 1 cytryny
    ¼ szklanki mineralnej wody gazowanej
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Ciasto

Szarlotka cynamonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, wyrzucić gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki, skropić cytryną,
    wrzucić na sitko i oprószyć mąką, wtedy nadmiar mąki opadnie z jabłek przez sitko.
    Formę 22/31 cm posmarować masłem i oprószyć tartą bułką
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
    Jajka zmiksować, nadal miksując dodawać stopniowo cukier. Po ok. 7-8 minutach miksowania zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Po zużyciu połowy mąki dodaję na przemian resztę mąki olej oraz wodę

    Przelać do formy, na wierzch wyłożyć jabłka lekko je wciskając i wstawić do gorącego piekarnika na ok 1 godz i 5 minut, do suchego patyczka.
    Po wyjęciu wierzch oprószyć cynamonem

Porady

Ja tym razem ułożyłam jabłka na wierzchu, dlatego je oprószałam mąką, można też nie oprószać mąką i wtedy wymieszać jabłka z ciastem , obie wersje są smaczne:))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować