Szarlotka Cioci Anieli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto pachnące jabłkami! Smaczne! Łatwe! Aniela to moja ukochana Ciocia! Skarb! Przyjeżdżam a tam pyszna herbata liściasta zaparzona w dzbanku, szarlotka i pogaduchy bez końca o kuchni,pichceniu!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO PÓŁKRUCHE:
    5 żółtek,
    o,5 kg mąki,
    1/2 szkl cukru pudru,
    2 łyżki kwaśnej śmietany,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 kostka Kasi.
    PIANKA:
    5 białek,
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    1szkl cukru.
    JABŁKA:
    1,5 KG jabłek (szara reneta najlepsza)
    4 łyżki rodzynek,
    2 łyżki skórki pomarańczowej,
    2 szklanki cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka cioci anieli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: na stolnicę wysypuję mąkę, w dołek żółtka, pokrajaną Kasię, cukier puder, zagniatam ciasto, dodaję cukier, proszek do pieczenia.
    Wyrabiam ciasto i formuję kulę, odstawiam do lodówki na pół godziny.
  • 2. MUS:Jabłka całe myję rozkładam na blaszce i wkładam do piekarnika do 180 stopni nagrzane i piekę aż są miękkie i wyjmuję blaszkę. Jabłka przez sito przeduszam, i ten mus wkładam do garnka i smażę na wolnym ogniu, dodaje cukier i smażę aż się rozpuści, na końcu dodaję namoczone wcześniej rodzynki i skórkę pomarańczową.
  • 3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, ciasto wyjmuje z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkowuję na wysmarowaną blaszkę 20x 30 cm, i posypaną kaszką manną. Następnie na ciasto nakładam mus i na wierzch jabłek nakładam pozostałe ciasto, nie wałkuję tylko daję dzieciom i kawałki ciasta robią płaskie placuszki i takie układamy na wierzch i wkładam do piekarnika na około 30 minut.
  • 4. PIANKA: w tym czasie ubijam białka z szczypta soli, dodaje na końcu cukier, ubijam i mąkę ziemniaczaną.
  • 5. Po około 30 minutach wyjmuję ciasto, nakładam piane i piekę na złoty kolor (około 15 minut). Pyszne! Z naszych polskich jabłek!

Porady

Wiem, że szybciej obrać jabłka i usmażyć od razu, ale jabłka upieczone wcześniej w piekarniku dodają smak, koloryt, bogactwo zapachu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować