• 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis pochodzi z starych wycinków prasowych zbieranych przez moją babcię. Szarlotka zawsze się udaje i ma w naszej rodzinie swoje wierne grono miłośników.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    40 dag mąki
    10 dag cukru
    15 dag masła
    3 łyżki smalcu
    Jajko
    15g proszku do pieczenia
    15g cukru waniliowego

    nadzienie:
    1kg kwaskowych jabłek, 20 dag cukru, cynamon
    oraz ¼ szklanki mleka
    2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka babci 1. Masło i smalec posiekać z mąką. Jajko ubić na pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Szarlotka babci 2. Do mąki z tłuszczem dodać proszek do pieczenia i ubite jajko z cukrem. Zagnieść ciasto.
  • Szarlotka babci 3. 1/3 owinąć folia i schłodzić w lodówce. 2/3 ciasta rozwałkować na blasze o średnicy 26 cm. Piec w 190 stopniach aż się zarumienia (około 20 minut).
  • Szarlotka babci 4. Jabłka umyć, obrać ze skórek i pokroić w dużą kostkę. Przesmażyć na marmoladę razem z cukrem i pora ilością cynamonu. Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód.
  • Szarlotka babci 5. Pozostałe ciasto rozwałkować i wycinać z niego paski układając na wierzchu ciasta kratę. Mleko podgrzać i wymieszać z cukrem, posmarować nim wierzch ciasta, aby był błyszczący i ładnie zarumieniony. Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut.
    Kroić po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować