Szarlotka babci

4.5 (192 ocen)

Szybka i prosta - najlepsza na ciepło :) Przepis ten dostałam od mojej Babci, i mimo że posiadam wiele sprawdzonych przepisów na ciasta z jabłkami to właśnie ten jabłecznik jest w moim domu najczęściej.

Składniki:

  • CIASTO:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    25 dag masła
    4 żółtka
    łyżka gęstej śmietany
    łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA JABŁKOWA:
    ok. 1,5-2 kg jabłek
    sok z cytryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    kilka łyżeczek cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtka wymieszać mikserem z cukrem i śmietaną.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło.
    Wszystkie składniki razem wymieszać i zagnieść.
    Podzielić ciasto na 2 części, w proporcji 2/3 i 1/3.
    Większą część wstawić do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, wsypać cukier puder, wymieszać.
  • 3. Formę wysmarować tłuszczem i wysyspać kaszą manną. Większą część ciasta rozwałkować i wylepić nią spód i boki formy. Rozłożyć jabłka, wyrównać i posypać cynamonem. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st. przez ok. 50 minut.

Porady

Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować