Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jest bardzo delikatna moja siostrzenica ją uwielbia.

  • 15 min

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej ,
    ¼ szkl mąki krupczatki,
    1 kg jabłek,
    Kostka margaryny,
    140 gr śmietany,
    6 jajek,
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka udusić z cukrem.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek.
  • 3. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na pulchną masę, dodać śmietanę i dalej ucierać, dodać mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę.
  • 5. Do ciasta dodać ubitą pianę z białek.
  • 6. Na blachę wylać połowę ciasta i lekko podpiec. około 15 - 20 minut
  • 7. Następnie dodać uduszone jabłka i wylać drugą część ciasta. Piec około 1 h w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy