Szarlotka

4.5 (149 ocen)

Szarlotka z przepisu mojej mamy.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    40 g mąki
    4 żółtka
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 kostka margaryny
    Jabłka:
    1,5 kg jabłek
    1 1/2 kisielu
    Pianka:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    1 kisiel
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce.Jabłka obrać,pokroić na mniejsze kawałki.Przełożyć do garnka i na małym ogniu gotować aż będą miękkie i rozlecą się.Pod koniec gotowania dodać kisiel(smak według gustu ja użyłam brzoskwiniowy i pół cytrynowego)i mieszać do rozprowadzenia.
  • 2. Białka ubić na sztywno,dodać cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru.Dodać kisiel i delikatnie zamieszać.
    3/4 ciasta wygnieść spód blaszki,nakłuwamy widelcem tak aby ciasto równomiernie rosło.Ciasto należy podpiec w piekarniku około 10 minut.Następnie wyłożyć jabłka na podpieczony spód,na jabłka pianę.Resztę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy na pianie.Pieczemy w temperaturze 180' 1 godzinę.Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować