• 60 min

Coraz bliża jesień...pora roku, za którą specjalnie nie przepadam. Jesień to jednak także bogactwo wśród jabłek, a jak jabłka to... szarlotka! Przygotowałam dla Was przepis na bardzo prostą i jednocześnie przepyszną szarlotkę.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    200 g masła
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    1 kg jabłek papierówek
    płaska łyżeczka cynamonu
    3 łyżki cukru
    cukier puder do posypania
    świeża mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę wymieszać z kawałkami zimnego masła - posiekać całość nożem, aby masło weszło w mąkę.
    Dodać jajka i cukier - zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, które włożyć w woreczki, a potem do zamrażalnika na 30 minut.
    W tym czasie obrać jabłka ze skórki i pozbawić je gniazd nasiennych, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Do rondla przełożyć jabłka i dodać cukier - gotować całość razem, co chwilę mieszając około 5-10 minut aż jabłka zmienią kolor, wtedy dodać cynamon i jeszcze chwileczkę mieszać, a potem zdjąć z ognia.
    Prostokątną blaszkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Pierwszą część ciasta rozwałkować na kształt blaszki i wyłożyć nią dno formy.
    Na to wyłożyć mus z jabłuszek.
    Kolejną porcję ciasta rozwałkować na większy kawałek, który pokroić na dłuższe paski, które posłużą za kratkę na wierzch ciasta.
    Przykryć jabłuszka paskami ciasta.
    Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę.
    Podawać posypane cukrem pudrem z miętą lub lodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować