Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna i bardzo aromatyczna.

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 jajka
    - szklanka mąki pszennej
    - szklanka mąki ziemniaczanej
    - pół szklanki cukru
    - kostka miękkiej margaryny
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    - 1kg jabłek
    - 4 łyżki cukru
    - łyżeczka cynamonu
    Kruszonka:
    - 1i 1/2 szklanki mąki
    - pół szklanki cukru
    - pół kostki margaryny

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z margaryną oraz cukrem. Dodać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia.Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. delikatnie dodać do masy i wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej formy. Piec ok. 25min w temp. 180 stopni.
  • 2. 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Połączyć z cukrem i cynamonem
  • 3. Z podanych składników zagnieść kruszonkę.
  • 4. Masę jabłkową ułożyć na podpieczonym cieście. Posypać kruszonką. Piec ok. 20 min w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy