Szarlotka

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto i rozpływające się w ustach jabłka z aromatycznym cynamonem

Składniki:

  • CIASTO
    4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 kostki margaryny
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    5 żółtek
    3 łyżki kwaśnej śmietany

    NADZIENIE Z JABŁEK
    2 kg jabłek
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki cynamonu
    BEZA:
    5 białek
    1 szklanka cukru

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta schować do lodówki. Drugą zetrzeć na tarce na dużych oczkach do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Startym ciastem dokładnie wykleić spód. Ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem i podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na patelnię, dodać cukier i cynamon. Przesmażyć chwilę delikatnie mieszając. Jabłka przełożyć na podpieczony spód i delikatnie docisnąć. Na jabłka wyłożyć bezę. Na tarce (na grubych oczkach) zetrzeć na bezę schłodzoną część ciasta. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut.

Komentarze

Podobne przepisy