Szarlotka

0 (0 ocen)

Mamy sezon na jabłka wiec proponuję szarlotkę . Ciasto upieczone przez moją 15 letnią córcię

Składniki:

  • składniki na ciasto :
    500 g mąki krupczatki
    200 g masła
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku
    200 g cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki śmietany kwaśnej

    Nadzienie :

    1 kg jabłek
    5 łyżek cukru brązowego
    2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
    2 łyżki bułki tartej
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka cynamonu

    kruszonka;

    100 g masła
    100 g mąki
    80 g cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07wb62o 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto .
  • 2. Blaszkę o średnicy 30 cm wysmarować margaryną i posypać bułka tartą.
  • image-0c1o9da 3. Ciasto rozwałkować wyciąć większe koło niż średnica blaszki . Ciasto przełożyć do blaszki a nadmiar odciąć . Spód nakłuć widelcem.
  • 4. Jabłka obrać , pokroić lub zetrzeć na tarce jarzynowej , przełożyć do garnka dodać cukier , cukier waniliowy , cynamon i skórkę z pomarańczy , chwilę podsmażyć aby jabłka zmiękły. N końcu dodać bułkę tartą i wymieszać .
  • image-0qyl0pd 5. Masę przełożyć na ciasto.
  • image-0ee0efv 6. Z podanych składników na kruszonkę , zagnieść i posypać po jabłkach. Z resztki ciasta zrobić wałeczki i ułożyć na kruszonce w kratkę .
  • 7. Piec w temp 180 st około 45 minut do suchego patyczka .

Porady

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem , można podawać z bitą śmietaną .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować