Szarlotka

0 (0 ocen)

W moim sadzie rośnie bardzo stara jabłoń o nazwie "ananas". Gdy nadchodzi koniec sierpnia a jej owoce są już dojrzałe to znak by upiec jedyną w swoim rodzaju szarlotkę. Dzięki aromatycznym owocom jest ona nie do podrobienia..;-)

Składniki:

  • CIASTO:-3 szkl mąki tortowej
    -3/4 kostki margaryny
    -3 żółtka
    -0,5 szkl cukru pudru
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki cukru waniliowego
    -1 łyżka śmietany
    PIANA:-3 białka
    -3 łyżki cukru pudru
    PRZEŁOŻENIE:-1,5 kg jabłek (u mnie odmiana 'ananas')
    -3/4 szkl cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru waniliowego i margaryny robimy kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy miękkie ciasto.2/3 ciasta wkładamy do lodówki a 1/3 do zamrażalnika na ok.3 godziny. Po tym czasie jabłka obieramy ze skóry i tarkujemy, dodajemy cukier i odstawiamy by jabłka puściły sok. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder.
    Ciasto schłodzone w lodówce wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą o wymiarach 24/40 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika na 12 min w temp.175 stopni. Po tym czasie wyjmujemy podpieczone ciasto, wykładamy odciśnięte z soku jabłka, na to kładziemy pianą a na koniec tarkujemy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy wszystko jeszcze ok. 40 min.

Porady

Podczas wyrabiania ciasta możemy dosypać troszkę więcej mąki tak aby ciasto było bardzo miękkie ale nie kleiło się do rąk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować