• 60 min

Uwielbiam szarlotkę na ciepło z lodami śmietankowymi, mniam... :)

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka 20x35cm

    Ciasto:
    4 jaja
    1 szkl. cukru pudru
    1 masło/ margaryna
    4 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki amoniaku

    Nadzienie jabłkowe:
    2 kg jabłek
    4 łyżki cukru kryształu
    cynamon

Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  • 2. Ciasto: Przesiewamy obie mąki na stolnicę, dodajemy proszek, cukier i amoniak. Mieszamy z posiekanym masłem, wbijamy jajka i urabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na pół.
  • 3. Rozwałkowujemy jedną połowę ciasta i wykładamy nim spód i brzegi blaszki (blaszkę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • 4. Odciskamy sok z jabłek i wykładamy na ciasto. Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem (ja dałam ok 4 łyżeczki).
  • 5. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy nią jabłka. Wierzchnią warstwę ciasta również nakłuwamy.
  • 6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok 1 godziny.

Porady

Jeśli jabłka są dosyć słodkie cukier można pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować