1.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
2.Ciasto: Przesiewamy obie mąki na stolnicę, dodajemy proszek, cukier i amoniak. Mieszamy z posiekanym masłem, wbijamy jajka i urabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na pół.
3.Rozwałkowujemy jedną połowę ciasta i wykładamy nim spód i brzegi blaszki (blaszkę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy widelcem.
4.Odciskamy sok z jabłek i wykładamy na ciasto. Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem (ja dałam ok 4 łyżeczki).
5.Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy nią jabłka. Wierzchnią warstwę ciasta również nakłuwamy.
6.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok 1 godziny.
Porady
Jeśli jabłka są dosyć słodkie cukier można pominąć.
Komentarze