Szarlotka, każdy ma swój ulubiony sprawdzony przepis. Pochwalę się Wam jak u mnie w domu jest robione to, popularne ciasto. Jeśli jednak robicie je pierwszy raz, proponuje wypróbować ten przepis.
1.Mąkę przesypujemy do miski, łączymy z cukrem pudrem.
Dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło i żółtka.
Ugniatamy ciasto.
3/4 ciasta przekładamy na wysmarowaną blachę masłem, ugniatamy dłońmi, aby przykryło spód blachy, resztę wstawiamy do zamrażalnika.
Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Zapiekamy do lekkiego zarumienienia się (ok10 minut).
Obrane i pokrojone w cząstki jabłka przekładamy do garnka.
Dusimy pod przykryciem ok 15 minut.
Następnie dodajemy cukier i cynamon.
Całość mieszamy, aby cukier i cynamon rozprowadzić równomiernie.
Na upieczone ciasto rozsypujemy bułkę tatą, dodajemy jabłka.
Wyrównujemy powierzchnię
Wyciągamy pozostałą część kruchego ciasta z zamrażalnika.
Ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy po całej powierzchni ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C około godziny.
Komentarze