250 g mąki
1/2 szklanki cukru pudru
2 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g margaryny Palma z Murzynkiem
100 g płatków migdałowych
200 g śmietany
2 jajka
cynamon
5 dużych jabłek
1.Mąką przesiać z cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, 2 łyżki zimnej wody i margarynę. Wyrobić gładkie ciasto
i wstawić na 30 min do lodówki
2.Jabłka umyć, obrać, wydrążyć środki i pokroić w plasterki. Obsypać cukrem waniliowym i cynamonem.
3.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę (23 cm średnicy). Na ciasto wysypać jabłka.
4.Całe jajka ubić, dodać śmietanę i połowę płatków migdałowych. Tak przygotowana masę wylać na jabłka. Wierzch posypać reszta płatków.
Komentarze