Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wypróbowałam nowy przepis - wyszedł smacznie :)

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 op. cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    125 g margaryny Palma z Murzynkiem
    100 g płatków migdałowych
    200 g śmietany
    2 jajka
    cynamon
    5 dużych jabłek

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąką przesiać z cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, 2 łyżki zimnej wody i margarynę. Wyrobić gładkie ciasto
    i wstawić na 30 min do lodówki
  • Jabłka z cynamonem 2. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć środki i pokroić w plasterki. Obsypać cukrem waniliowym i cynamonem.
  • Jabłka na cieście 3. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę (23 cm średnicy). Na ciasto wysypać jabłka.
  • Gotowe ciasto 4. Całe jajka ubić, dodać śmietanę i połowę płatków migdałowych. Tak przygotowana masę wylać na jabłka. Wierzch posypać reszta płatków.
  • Upieczona szarlotka 5. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy