Szarlotka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W wolnych chwilach tworzę nowe potrawy, jednak ten przepis pochodzi ze starego babcinego zeszytu. Gdy mamy gotowe jabłka, przygotowanie takiej szarlotki zajmuje nie więcej niż 5 minut.

Składniki:

  • ● 1 szkl. mąki
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 szkl. grysiku
    ● 1 op. cukru waniliowego
    ● 1 małe op. proszku do pieczenia
    ● 1 kg jabłek
    ● cukier i cynamon do smaku
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● margaryna i bułka tarta do formy

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka 1. Mieszamy mąkę, cukier, grysik,
    cukier waniliowy i proszek
    do pieczenia. Jabłka ścieramy
    na tarce, lekko przesmażamy,
    słodzimy i dodajemy cynamon.
  • Szarlotka 2. Do wysmarowanej margaryną
    i wysypanej bułką tartą tortownicy
    (śr. 20 cm) wsypujemy
    szklankę sypkiej mieszanki. Wyrównujemy. 1/3 margaryny kroimy
    w płatki i układamy je na
    sypkiej mieszance.
  • Szarlotka 3. Wykładamy połowę masy
    jabłkowej, posypujemy szklanką
    mieszanki i wykładamy następną
    warstwę masy jabłkowej.
    Przykrywamy pozostałą
    mieszanką. Układamy płatki pozostałej
    margaryny. Tortownicę
    wkładamy do piekarnika rozgrzanego
    do temp. 180 °C
    i pieczemy 40-45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy