W wolnych chwilach tworzę nowe potrawy, jednak ten przepis pochodzi ze starego babcinego zeszytu. Gdy mamy gotowe jabłka, przygotowanie takiej szarlotki zajmuje nie więcej niż 5 minut.
Składniki:
● 1 szkl. mąki
● 1 szkl. cukru
● 1 szkl. grysiku
● 1 op. cukru waniliowego
● 1 małe op. proszku do pieczenia
● 1 kg jabłek
● cukier i cynamon do smaku
● 1/2 kostki margaryny
● margaryna i bułka tarta do formy
1.Mieszamy mąkę, cukier, grysik,
cukier waniliowy i proszek
do pieczenia. Jabłka ścieramy
na tarce, lekko przesmażamy,
słodzimy i dodajemy cynamon.
2.Do wysmarowanej margaryną
i wysypanej bułką tartą tortownicy
(śr. 20 cm) wsypujemy
szklankę sypkiej mieszanki. Wyrównujemy. 1/3 margaryny kroimy
w płatki i układamy je na
sypkiej mieszance.
3.Wykładamy połowę masy
jabłkowej, posypujemy szklanką
mieszanki i wykładamy następną
warstwę masy jabłkowej.
Przykrywamy pozostałą
mieszanką. Układamy płatki pozostałej
margaryny. Tortownicę
wkładamy do piekarnika rozgrzanego
do temp. 180 °C
i pieczemy 40-45 minut.
Komentarze