Szare kluchy z dekla

4.99 (155 ocen)

  • 60 min

Moje ulubione kluski. W mojej rodzinie to jest tradycja robienia ich z pokoleń na pokolenia. To jest też nasza regionalna potrawa poznańska. Obowiązkowo podawane muszą być z boczkiem i kapustą zasmażaną.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    5 łyżek maki pszennej
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    szczypta soli
    1 jajko
    20 dkg boczku wędzonego
Wystaw ocenę:

4.99 (155 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Szare kluchy z dekla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram, myję, następnie ścieram na tarce oczka średnie. Masę przekładam na sitko i odcedzam. Można przez gazę wycisnąć nadmiar wody. Osad który zostanie z odsączonej wody to mączka ziemniaczana i można ją dodać do klusek. Do masy dodaję jajko,sól mąkę pszenną i ziemniaczaną, i wyrabiam dosyć gęste ciasto. W garnku dużym zagotowuję wodę. Nakładam na pokrywkę ciasto i łyżką odrywam małe kawałki na wrzątek. Gotuję około 3 minuty, kluski muszą wypłynąć na wierzch i jeszcze chwile być podgotowane. Ugotowane wyjmuje łyżka cedzakową. Polewam stopionymi skwarkami z boczku i podaję z ugotowaną kiszoną kapustą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować