Moje ulubione kluski. W mojej rodzinie to jest tradycja robienia ich z pokoleń na pokolenia. To jest też nasza regionalna potrawa poznańska. Obowiązkowo podawane muszą być z boczkiem i kapustą zasmażaną.
Szare kluchy z dekla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieram, myję, następnie ścieram na tarce oczka średnie. Masę przekładam na sitko i odcedzam. Można przez gazę wycisnąć nadmiar wody. Osad który zostanie z odsączonej wody to mączka ziemniaczana i można ją dodać do klusek. Do masy dodaję jajko,sól mąkę pszenną i ziemniaczaną, i wyrabiam dosyć gęste ciasto. W garnku dużym zagotowuję wodę. Nakładam na pokrywkę ciasto i łyżką odrywam małe kawałki na wrzątek. Gotuję około 3 minuty, kluski muszą wypłynąć na wierzch i jeszcze chwile być podgotowane. Ugotowane wyjmuje łyżka cedzakową. Polewam stopionymi skwarkami z boczku i podaję z ugotowaną kiszoną kapustą.
Komentarze