Szakszuka z cukinią i pieczarkami

4.5 (168 ocen)

Aksamitne żółtko rozlane wśród uduszonych do miękkości pomidorów, podsmażonej cebuli, pieczarek, cukinii i papryki - najlepsze śniadanie inspirowane kuchnią izraelską.

Składniki:

  • średnia cebula
    ząbek czosnku
    8-10 małych pieczarek
    mała cukinia
    2 dowolne kiełbaski (u mnie parówki)
    3-4 średnie pomidory (opcjnalnie puszka pelatti)
    sól, czarny pieprz, oregano, tymianek
    2-3 jajka
    łyżka masła
    łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Szakszuka

Szakszuka z cukinią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szakszuka z cukinią i pieczarkami 1. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Cebule drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Ząbek czosnku ścieramy na małej tarce do cebuli.
  • Szakszuka z cukinią i pieczarkami 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół. Większe siekamy w plasterki. Grzyby przesmażamy aż lekko się zarumienia i stracą większą cześć wody. Cukinię kroimy razem ze skórką w kostkę, Kiełbasę w plasterki. Cukinię i kiełbasę dodajemy na patelnię i przesmażamy chwile razem. Pomidory nacinamy w X i przelewamy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i siekamy w kostkę. Dodajemy na patelnię, posypujemy oregano i tymiankiem i przesmażamy aż pomidory stracą wodę. Doprawiamy do smaku, solą i śwież o mielonym czarnym pieprzem.
  • Szakszuka z cukinią i pieczarkami 3. W zawartości patelni robimy zagłębienia (tyle ile mamy jajek). W każde wbijamy jedno jajko i kontynuujemy gotowanie aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Doprawiamy same jajka solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować