• Szakszuka, czyli jajecznica po Izraelsku

    Dodane przez: arolin

  • Jeśli znudziły wam się tradycyjne jajka sadzone, szakszuka będzie smaczną odmianą!Poniżej oryginalny przepis z Izraela.

  • Składniki

    * 6 pomidorów
    * 1 czerwona papryka (średniej wielkości)
    * 1 papryczka chili (średnio ostra)
    * 1 cebula
    * 4 ząbki czosnku
    * po dwa jajka na osobę
    * do smaku: słodka czerwona papryka, sól, cukier
    * do smażenia: oliwa, olej

  • Sposób przygotowania

    1.

    Pokrój w kostkę: cebulę, czerwoną paprykę, papryczkę chili i obrane ze skórki pomidory.

    2.

    Na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.

    3.

    Dodaj czerwoną paprykę, czosnek, papryczkę chili i łyżkę oliwy. Wszystko razem podsmaż. Następnie dodaj pomidory i gotuj, aż zmniejszy się ilość sosu.

    4.

    Przypraw słodką papryką, cukrem i solą. Dokładnie wymieszaj.

    5.

    Na końcu wbij jajka i przykryj patelnię pokrywką, co sprawi, że żółtka okryją się białkową powłoką i będą bajecznie wyglądały. Potrawę podawaj po ścięciu się białek.

  • Rady

    Warto podawać gościom szakszukę na patelni - ścięte jajka wywierają niesamowite wrażenie!
    Choć Izraelczycy serwują szakszukę głównie na śniadanie, nie ma żadnych przeszkód, by delektować się nią o każdej porze dnia.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    z_roznych_stron_swiata, Jajka, jajecznica, szakszuka, kuchnia_izraelska
  • 0 komentarzy

Dodane przez: arolin

arolin 5

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-09-29T11:19:29+02:00

587 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »