Szakszuka

4.5 (172 ocen)

Przepis pochodzi z książki z przepisami dla diety 5:2.Bardzo fajna, szybka w przyrządzeniu potrawa.Smaczna.Do tego niskokaloryczna.Polecam.

Składniki:

  • 1 papryka
    1/2 cebuli
    ząbek czosnku
    1 puszka pokrojonych pomidorów
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    2 jajka
    2 łyżeczki oliwy
    natka pietruszki

    przyprawy:
    1/2 łyżeczki mielonej papryki
    1/2 łyżeczki mielonego chili
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    pieprz kajeński
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Szakszuka

Szakszuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz czosnek. Przesmaż, aż warzywa zmiękną.
    Dodaj pomidory oraz przecier. Dopraw przyprawami i duś pod przykryciem z 5 minut. Następnie ściągnij pokrywkę i gotuj wszystko do momentu, aż zredukuje się płyn.
    Zrób w warzywach lekkie wgłębienia. Wbij tam jajka. Ponownie przykryj pokrywką i gotuj, aż białko jajka się zetnie.
    Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Porady

Uwaga: aby danie było bardziej pożywne możesz podać je np. z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować